کارنامه مکتوب دفتر نخست؛ سال 1402
کارنامه مکتوب
دفتر نخست؛ سال 1402
دکتر قدیر نصری؛ دانشیار دانشگاه خوارزمی و رییس پژوهشکده مطالعات خاورمیانه
رسم غالب در زمانه حاضر، اجتناب از نشر مکتوب کارها و اکتفا به انباشت مطلب در فضای مجازی است. بسیار دیده ایم و می بینیم که دانشجویان و محققان امروزی، مدام اسکرین می گیرند، سِیو می کنند و از بو کردن کتاب، نوشتن با خودنویس، فیش برداری سنتی و حتی مطالعه کتاب گریزانند! در رویه امروزی تر، نرم افزارهای پیشرفته و مجهز به اپلیکیشن چت.جی.بی.تی و هوش مصنوعی، رسماً برای ما کتاب می نویسند، تیتر پیشنهاد می دهند و مقاله نوشتن برای آنها عین آب خوردن است! اخیراً در معیت جمعی، در مورد انتخاب نام متناسب برای «مدرسه مهارت» مرکز، از هوش مصنوعی مدد خواستیم! در عرض چند ثانیه، هشت عنوان بسیار جذاب پیشنهاد کرد و همه ما را حیرت زده کرد!!! به اتفاق جمعی که حاضر بودیم و اعضای جمع غالباً ذهن مفهوم سازی داشتند و اکثراً فارسی دان و خوش قریحه بودند، این سوال را طرح کردیم که با این وصف، آیا نیازی به اندیشه بشر هست؟ چگونه می توان کارِ دست را از کارِ فن تشخیص داد؟ آیا مقولاتی مانند پایان نامه، مقاله، یادداشت نگاری، ترجمه، پاورپوینت و کلاً اندیشیدن و منتشر کردن موضوعیت دارند؟
یکی از اعضای نکته سنج جلسه، نکته ای ناگفته گفت و همین نکته موجب شد همچنان متن مکتوب را ارجمند و شایسته بشماریم. او گفت: همه این ابزارها محصولات تولیدی و مطبوع را فراوری می کنند و دیتا بیس یا بانک داده های آنها همان متن های مکتوب ده ها سال پیش هستند. یعنی اگر چنانچه دیده می شود مقاله خوب در زبان انگلیسی هست و در زبان بنگالی نیست بدین دلیل است که متن زیادی به زبان بنگالی نگاشته و تولید نشده است. لذا نوشتن مقاله تازه (نه به هم چسباندن متون موجود) همچنان موضوعیت دارد و دسترسی آسان و ارزان و سریع به بانک داده های موجود مانع نگارش نکته های تازه نیست. به سخن دیگر، نوشته های تازه حکم علوم پایه برای رشته های کاربردی را دارند یعنی علوم پایه رشد نکند و پایه های تازه برای دانش نگذارد رشته های کاربردی، مجبور به تکرار و تلخیص داده های موجود هستند و از نکته های تازه خبری نیست.
بر این اساس دست به کار شدیم تا کارهای ارزشمندی که طی یک سال اخیر منتشر شده است را در کارنامه ثبت کنیم. اول بار، جناب آقای سید حسین موسوی، ایده انتشار «خبرنامه» را طرح کردند تا در تاریخ مرکز ثبت و حفظ شود. این ایده را با دکتر شهاب دلیلی، این جوان خلاق و بااخلاق درمیان نهادیم و نتیجه، «کارنامه»ای شد که دفتر نخست آن پیش روی شماست.
فایل کامل کارنامه (دفتر نخست 1402) قابل دانلود و مطالعه می باشد.
نویسنده
قدیر نصری (رئیس پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه)
قدیر نصری از شهریور 1399 رئیس پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه ، ناظر علمی گروه مفاهیم و متن های اساسی در خاورمیانه شناسی است. نامبرده دانش آموخته اندیشه سیاسی از دانشگاه تربیت مدرس و هم اکنون دانشیار اندیشه سیاسی کاربردی در دانشگاه خوارزمی تهران است.