توطئه امریکایی ـ اسرائیلی برای تغییر شکل خاورمیانه

نوع مطلب: ترجمه

به قلم  مل فرایکبرگ

مترجم: نجمه نوروزیان، ارشد علوم سیاسی

به گفته یک تحلیلگر، تشدید درگیری ها، «فرصتی واقعی برای ترسیم مجدد نقشه سیاسی و حذف محور مقاومت» است.

در پی برگزاری اولین سالگرد حمله حماس به اسرائیل و متعاقب آن کشتار و ویرانی در غزه و لبنان افزایش یافته و همچنان نیز ادامه دارد.این درحالی است که اسراییل در حال مذاکره با ایالات متحده در مورد اهداف [احتمالی] حمله به ایران است. تحلیلگران اشاره می‌کنند هم واشنگتن و هم دولت یهود این شرایط را فرصتی برای تضعیف توانایی‌های نظامی حزب الله و تغییر شکل خاورمیانه می‌دانند. همزمان با برگزاری سالگرد [کشته شدگان هفتم اکتبر] روز سه‌شنبه در اسرائیل،حماس موشک‌هایی به سوی تل‌آویو شلیک کرد و حزب الله نیز حیفا را مورد هدف قرار داد؛ این در حالیست که اسرائیل ز زمان آغاز عملیات زمینی و هوای در هفته‌های گذشته،بمباران خود در لبنان و بیروت را تشدید کرده است. هر دو گروه مقاومت،صراحتاً بیان کردند که عملیات نظامی اسرائیل آنان را متوقف نخواهد کرد.

اسرائیل متعهد شده است تا به حمله تلافی جویانه موشکی ایران که در اکتبر صورت گرفت و در پی آن ۱۸۰ موشک شلیک شدند که ۲۰ فروند آنها رهگیری نشدند و برخی دیگر پایگاه نظامی اسرائیل را مورد هدف قرار دادند، پاسخ دهد. حملات موشکی ایران در پاسخ به ترور رهبران ارشد حماس و حزب الله در منطقه توسط اسرائیل و بمباران هوایی مستمر لبنان صورت گرفت. بنیامین نتانیاهو،به لبنان هشدار داده است که آن را به غزه دیگری تبدیل خواهد کرد؛اما نخست وزیر و وزیر دفاع،یوآف گالانت،بر سر مقیاس و گستردگی حمله به ایران با یکدیگر اختلاف نظر دارند این در صورتی است که وزیر دفاع نسبت به نخست وزیر کمترتندرو است. نخست وزیر اسرائیل،مانع سفر گالانت به ایالات متحده تا قبل از موافقت کابینه نسبت به اهداف و مقیاس حملات شد. بر اساس گزارش رسانه‌های اسرائیلی،امریکا بر اسرائیل فشار وارد کرده است تا به سایت هسته‌ای ایران حمله نکند، اما اسرائیل به دنبال اهدافی نظیرحمله به زیر ساخت‌های اقتصادی مهم مانند تاسیسات نفت و گاز،مقر ریاست جمهوری،دفتر رهبری و مقر سپاه پاسداران در تهران است. لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده،به همتای اسرائیلی خود گالانت هشدار داده است حملاتی از این دست با حمایت ایالات متحده به منزله اعلان جنگ از سوی این کشور علیه ایران تلقی خواهد شد بنابراین، قبل از آن باید کنگره مجوز آن را صادر کند.

مایکل کوریلا، رئیس فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، در سفر چند روزه خود به اسرائیل، درباره وضعیت لبنان، حمله به ایران و مواضع ایالات متحده با مقامات اسرائیلی به گفتگو پرداخت. بر اساس گزارش شبکه کان ۱۱ اسرائیل،مقامات امریکایی در جریان مذاکرات با اسرائیل، «بسته جبرانی» در ازای خودداری از حمله به برخی از اهداف خاص در ایران ارائه کردند که محتوای این بسته پیشنهادی شامل، حمایت دیپلماتیک گسترده و کمک‌های نظامی بیشتر است. انتظار می‌رود هرگونه حمله اسرائیل به ایران عواقب بسیاری برای اسرائیل و منطقه در پی داشته باشد زیرا تهران  متعهدشده است بسیار شدیدتر از گذشته پاسخ اسرائیل را خواهد داد.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران،به اسرائیل هشدار داده است که «اراده تهران» را مورد آزمایش قرار ندهد. به گزارش نیویورک تایمز،عراقچی روز چهارشنبه در قالب سفر دیپلماتیک با هدف جلوگیری از تشدید تنش و گسترش جنگ منطقه‌ای وارد عربستان شد. همچنین،ایران به کشورهای حاشیه خلیج فارس هشدار داده است در صورت همکاری با اسرائیل [برای حمله به ایران] متهم به همدستی شده و عواقب آن را محتمل خواهند شد. زمانی که اسرائیل حملات خود را به لبنان آغاز کرد اعلام کرد به دنبال عملیات نظامی محدود است اقدامی که ایالات متحده نیز اعلام کرد که از آن حمایت می‌کند. با این حال،به نظر می‌رسد واشنگتن و تل‌آویو به دنبال تغییر شکل خاورمیانه می‌باشند و این را فرصت مناسبی برای تضعیف حزب الله ارزیابی می‌کنند.

اهداف جنگی نتانیاهو، از عقب راندن حزب الله در مرزهای شمالی اسرائیل با لبنان که منجر به بازگشت ۶۰,۰۰۰ آواره اسرائیلی به خانه‌هایشان در شمال می‌شود به حرکت حزب الله و به سمت رودخانه‌های لیتانی مطابق قطعنامه ۱۷۰۱ و تضعیف توانایی حزب الله تغییر یافته است. ایالات متحده اکنون صراحتاً اشاره می‌کند که برای برقراری آتش بس به حزب الله فشار وارد نخواهد کرد این در حالی بود که دولت موقت لبنان تحت رهبری نجیب میقانی ، اعلام کرده بود که آماده اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل است. میقانی پس از دیدار با نبیه بری،رئیس پارلمان،در ۳۰ سپتامبر بیان کرد تعهد می‌شویم که آتش بس را بلافاصله با اسرائیل اجرا کنیم. با این حال، بر اساس گزارش پولتیکو،ایالات متحده علی رغم سخنان دو پهلوی خود مبنی بر درخواست برقراری آتش بس در روزهای آغازین حمله نظامی اسرائیل به لبنان به طور پنهانی از آن حمایت می‌کرد. تحلیلگران معتقدند این بخش از تمایل امریکا و متحد نزدیکش برای تضعیف محور مقاومت به رهبری ایران است که هژمونی ژئوپلیتیکی امریکا در منطقه را با چالش روبرو می‌کند.

موون ربانی تحلیل گر هلندی-فلسطینی خاورمیانه در گفتگویی با ماندویس بیان کرد : اعتقاد رو به رشد در اسرائیل وجود دارد که توسط ایالات متحده نیز حمایت می‌شود و آن این است که اکنون فرصتی واقعی برای بازترسیم نقشه سیاسی خاورمیانه و تغییر توازن استراتژیک و حذف محور مقاومت است؛ در واقع این دستور کار مشترک با هدف مقابله با کاهش نفوذ اسرائیل در منطقه دنبال می‌شود. این اولین باری نیست که ایالات متحده به دنبال تغییر نظم در خاورمیانه است اگرچه این تغییر شکل سابقاً در ابعاد گوناگون رخ داد که به ضرر منطقه و کشورهای درگیر شد.

حمله امریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ به این دلیل بود که عراق تهدید نظامی برای اسرائیل به حساب می‌آمد و شواهدی جعلی مبنی بر در اختیار داشتن سلاح‌های کشتار جمعی وجود داشت با حمله به این کشور عراق را به نابودی کشاند. تهدید تسلیحات خطرناک ذیل «پروژه قرن جدید امریکایی» توسط نام محافظه‌کاران آمریکای تحت حمایت اسرائیل مطرح شد  دلیل آن نیز ترسیم صف‌آرایی جدید خاورمیانه به نفع واشنگتن بود. پس از حمله به عراق و ویرانی این کشور القاعده از شرایط خلأ[قدرت] استفاده کرد و سر براورد. همچنین ایالات متحده در دهه ۱۹۸۰ از شورشیان اسلام گرای افغانستان حمایت نظامی به عمل آورد تا دولت کمونیستی نجیب الله که متحد شوروی سابق بود را سرنگون کنند، شورشیانی که بعدها به طالبان تبدیل شده و امروزه بر افغانستان حکومت می‌کنند. همچنین، در حالی که جنگ در حال گسترش است نیروهای اسرائیلی مجدداً شمال غزه را اشغال کردند و اظهار کردند حماس در حال بازسازی زیرساخت‌های خود در آنجاست. نتایاهو به دنبال اجرای «طرح ژنرال» است که بر اساس آن سعی دارد با بیرون راندن ساکنین شمال غزه منطقه‌ای حائل در شمال ایجاد کند و در عین حال این اقدام مانع از ورود کمک‌های بشردوستانه خواهد شد. علی رغم امیدواری اسرائیل به شکست حماس و حزب الله،گیورا آیلند،رئیس سابق شورای امنیت ملی هشدار داده است که حزب الله شکست ناپذیر است و ادامه جنگ در دو جبهه هرگز به نفع ا سرائیل نخواهد بود. با این حال، خشونت همچنان در کرانه باختری ادامه دارد به طوری که یک پسر ۱۳ ساله فلسطینی در روز دوشنبه در نزدیکی ایست بازرسی قلندیه بین  رام الله و بیت المقدس به ضرب گلوله سربازان اسرائیلی کشته شد. همچنین،یک مرد میانسال فلسطینی در الخلیل توسط سربازان اسرائیلی مورد ضرب و شتم قرار گرفت.