ترجمان استراتژیک
تقویت سیاست خارجی ترکیه در حوزه صادرات هواپیماهای بدون سرنشین
نویسنده : Alper Coşkun (آلپر جوشکون)
ترجمه و بررسی : محمدرضا صفری پورزاده رشتی، پژوهشگر مطالعات منطقه ای
مقدمه
هواپیماهای بدون سرنشین(پهپاد ها)، به سرعت در حال تبدیل شدن به سلاحی منتخب برای بسیاری از دولتها و به طرزنگرانکننده ای، حتی برای بازیگران غیردولتی می باشند.
هزینه تولید پهپاد نسبتا ارزان و مقرون به صرفه می باشد. و همواره ثابت شده که کاربرد آن در عملیاتهای تهاجمی و تدافعی بسیار مؤثر است. ترکیه از عملکرد قابل توجه پهپادهای بومی خود در عرصه های عملیاتی، از سوریه و لیبی گرفته تا قفقاز جنوبی، بهره میبرد زیرا آنکارا به دنبال افزایش پیوسته تعداد پهپادهایی است که به سایر کشورها میفروشد.
اما ناگفته نماند که این موفقیت ها هزینه هایی نیزدر پی داشته است:
ترکیه به دلیل سیاستهای صادرات پهپادی خود، به شدت توجه مجامع بینالمللی را به خود جلب کرده و در برخی مواقع نیز مورد انتقاد قرار گرفته است و آخرین نمونه آن در دسامبر 2021 بود که بنا بر گزارش های مقامات ایالات متحده، این کشور نگرانی های بشردوستانه خود را در مورد استفاده از پهپادهای ترکیه در اتیوپی ابراز کرد، جایی که درگیری بین دولت و شورشیان، در منطقه تیگری ادامه داشته و پیامدهای ناگواری را برای غیر نظامیان به همراه داشته است. بر اساسگزارشهای غیررسمی، ترکیه این انتقادات را رد و اعلام کرده که همواره بر تعامل خود با همه طرفهای درگیر برای کمک به حل این مناقشه تاکید داشته و اشاره کرده است که آنکارا قوانین بشردوستانه را به فرایند فروش تسلیحات خود ضمیمه میکند. و به آن ها پایبند است.
با فرض رد چنین انتقادات و ادعاهایی، این امر، رویکردی ناقص و ناکافی برای دولت ترکیه تلقی گردد.
این کشور می بایست برای تحکیم وجهه خود به عنوان یک صادرکننده متعهد هواپیماهای بدون سرنشین گام های اساسی و ملموسی را در این زمینه بردارد، به گونه ای که بتواند چشم انداز و انتظارات خود را در یک بازار رقابتی تقویت نماید. این کشور می تواند این کار را قبل از هر چیزو با شفاف سازی بیشتر در مورد معاملات هواپیماهای بدون سرنشین خود انجام دهد.این عمل به جلوگیری از گمانه زنی ها در مورد اقدامات ترکیه کمک شایانی می کند و چنین گامی را می توان با اقدامات راستی آزمایی مانند پایبندی دقیق به رژیم های کنترل صادرات چندجانبه مرتبط، و تدوین و تهیه یک قانون یا نظامنامه عملکرد ملی بر مبنای اصولی برای هدایت سیاست های انتقال و فروش هواپیماهای بدون سرنشین، تکمیل و تدوین نمود.
ترکیه همچنین میتواند با تقویت گفتمان در میان متحدانش در ناتو، در مورد فنآوریها و جنگافزارهای پهپادی، از این نیز فراتر برود.
جهت ارجاع علمی: آلپرجوشکون، «تقویت سیاست خارجی ترکیه در حوزه صادرات هواپیماهای بدون سرنشین»، مترجم: محمدرضا صفری پورزاده رشتی. تاریخ انتشار در سایت مرکز: 1401/3/16
متن کامل مقاله جهت دانلود