چالشهای فراروی توسعه در کشورهای کم توسعه
نویسنده: علی خالندی،پژوهشگر مهمان و عضو گروه روندهای فکری پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه
چرا ما توسعه پیدا نمی کنیم؟ چرا نقشه های راه منتهی به توسعه مان ناپیموده می مانند؟ چرا آزموده های محتوم به ناکامی را مکرراً می آزماییم و هربار نیز از درجه ی صفر توسعه میآغازیم؟ آیا این تقدیر ماست و ناکامی را در ناصیه مان نوشته اند؟ آیا ما ذاتی لایتغیر داریم که با توسعه جور درنمی آید؟ تقصیر چنین وضعیتی متوجه کیست؟ آیا توسعه نیافتگی نفع گروه و قشر خاصی را در پی دارد که چنین پاییده است؟ و در نهایت اینکه تاوان توسعه نیافتگی را چه کسی می پردازد؟
بر این پرسشهایی که پیشانی نوشت متن ما هستند، می توان بی شمار پرسش دیگری را افزود که بی پاسخ ماندنشان زندگی مایی را که در این «وضعیت» به سر برده ایم مختل کرده است. پرسش هایی از این دست و در مقام پاسخگویی بدان ها برآمدن، مقومات حوزه ی موسوم به «مطالعات توسعه» هستند؛ حوزهای که عمر چندانی ندارد و با مقیاس مطالعاتی، میتوان آن را نونهال دانست! پس از جنگ جهانی دوم و از پی قدافرازی دو بلوک جهانی شرق و غرب در برابر یکدیگر، اوضاع جهان به کلی دگرگون گشت. شوروی و آمریکا به ترتیب سردمدار این دو بلوک بودند و هر یک از اینان نیز دیگر کشورهای جهان را یارکشی می کردند؛ متحدان بالاجبار دیروز، در قامت دشمنان کنونی، جهان را دو قطبی کرده بودند و بر ارزشهای یکدیگر می تاختند. ترومن، رئیس جمهور وقت آمریکا پس از جنگ جهانی دوم، در نطق مشهور خود موسوم به «چهار اصل» چنین میگوید:
بیش از نیمی از مردم جهان در فلاکت روزگار میگذرانند. خوراک آنها نامکفی است. اینان در معرض بیماری اند. حیات اقتصادی شان ابتدایی و دچار رکود است. فقر، آنها را زمین گیر کرده است و این فقر، مخاطره ای است هم برای خودشان و هم برای دیگر نقاط مرفه تر جهان. انسان برای نخستین بار در طول تاریخ، دانش و مهارتی دارد که می تواند به واسطه ی آنها بر رنج این مردمان فایق آید. ایالات متحده سردمدار توسعه ی صنعتی و تکنیک های علمی است...
جهت ارجاع علمی:
علی خالندی، « چالشهای فراروی توسعه در کشورهای کم توسعه»، انتشار در سایت: 99/12/12
متن کامل مقاله را می توانید از فایل پیوست دانلود نمایید.
نویسنده
علی خالندی
علی خالندی، پژوهشگر مهمان سابق مرکز پژوهش های علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه می باشد. وی دانش آموخته مقطع دکتری در رشته اندیشه سیاسی دانشگاه تربیت مدرس است. حوزه مطالعاتی آقای خالندی اندیشه سیاسی و روندهای فکری خاورمیانه است.