ترجمان استراتژیک خاورمیانه

اسرائیل در آستانه تنش

نوع مطلب: ترجمه

 

منبع: نشریه بررسی استراتژیک اسرائیل

نویسندگان: ایتای برون و ایتای شاپیرا

مترجم: عارف بیژن، پژوهشگر مهمان و عضو گروه مناسبات اوراسیا - خاورمیانه

 

چکیده

موسسه مطالعات امنیت ملی اسراییل طبق رسم هر ساله خود ارزیابی 2019-2020 خود از وضعیت امنیتی اسراییل را در قالب یک گزارش راهبردی منتشر کرده است. این گزارش در هفت فصل مجزا که عبارتند از: فصل اول، سیستم بین­ المللی: رقابت ابرقدرت و دشواری­های عملکردی؛ فصل دوم، سیستم منطقه­ ای: کشمکش برای شکل­دهی به خاورمیانه؛ فصل سوم، ایران: سرپیچی و جسارت و چالش­های درونی؛ فصل چهارم، مناطق شمالی: به سوی یک نزاع گسترده؛ فصل پنجم، سیستم فلسطینی: تضعیف شده و نزدیک به تشدید؛ فصل ششم، جامعه اسرائیلی: چالش­ها در برابر انعطاف پذیری اجتماعی؛ فصل هفتم، محیط عملیاتی: قابلیت­ های جدید محور رادیکال شیعه تدوین شده، تلاش دارد تا چالش­ های امنیتی اسراییل را شناسایی کند و توصیه ­های لازم به مقامات سیاسی صهیونیست ارائه گردد.

 

از یک سو،آنچه در ارزیابی راهبردی 2020 اسرائیل قابل ذکر است اینکه نشان می دهد رویکرد اسراییل به مجموعه ­ای از چالش­ های عمده امنیت ملی شامل: تنش فزاینده با ایران در خصوص موضوع هسته­ای، تلاش آن برای تاسیس پایگاه نظامی در سوریه و دیگر نواحی، استقرار تجهیزات عملیاتی در برابر اسراییل؛ تلاش حزب الله برای دستیابی به توانایی­های حمله در مقیاس بزرگ؛ و اقدامات حماس برای کاهش فشار بر غزه و تأثیرگذاری بر پارامترهای توافق با اسرائیل است. از سوی دیگر، ترور هدفمند سردار قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس ایران، توسط ایالات متحده در اوایل سال 2020، ارزیابی بیشتری را در مورد پتانسیل این درگیری­ها افزایش می­دهد. این رویداد زمینه جدیدی را ایجاد کرده و می­تواند به یک نقطه عطف استراتژیک تبدیل شود. اینها و چالش های دیگر در برابر بحران سیاسی مداوم در اسرائیل و رقابت استراتژیک بین قدرت­های جهانی در حال آشکار شدن است که به نوبه خود مشکلات عملکردی در سیستم بین ­المللی ایجاد می­ کند.

 

نتیجه گیری ناگفته از این تحولات، نیاز اسرائیل را برای تدوین یک استراتژی جدید بیشتر می­ کند. بنابراین، آنچه در این گزارش مفصل برای سیاست­گذاران اسرائیلی توصیه شد اینکه پس از چندین سال بهبود در وضعیت استراتژیک اسرائیل، "پنجره فرصت" استراتژیک، که به اندازه کافی استفاده نشده است، به نظر می­ رسد در حال بسته شدن است. تهدیدهای رو به رشد نیازمند بازنگری در مفهوم امنیتی اسرائیل، سیاست دفاعی، تخصیص منابع و استراتژی­های به روز است. دو راهکار ممکن برای استراتژی اسرائیل وجود دارد: یکی احتیاط و ثبات است - تأکید بر گفت و گو، تنظیمات و کنار آمدن با تهدیدهای موجود و در حال توسعه، برای خنثی کردن آنها تا تحقق نیافته باشند. مورد دوم پيشدستانه و پیشگیرانه-هجومی است و تهدیدات را برطرف و از بین می ­برد اما می­تواند به جنگ در عرصه­ های مختلف منجر شود.

 

جهت ارجاع علمی:

عارف بیژن، « اسرائیل در آستانه تنش»، انتشار در سایت: 99/12/10

 

 

* متن کامل در فایل پیوست قابل دانلود می باشد.

 

 


نویسنده

عارف بیژن

عارف بیژن، پژوهشگر مهمان سابق مرکز پژوهش های علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه  می باشد. وی دانشجوی دکتری علوم سیاسی و مطالعات منطقه­ ای دانشگاه دولتی سن پترزبورگ- روسیه است. حوزه مطالعاتی وی سیاست خارجی ایران و روسیه در خاورمیانه، آسیای مرکزی و قفقاز، روابط روسیه-اسرائیل است.


1.دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد
2.پیام هایی که حاوی تهمت یا بی احترامی به اشخاص باشد منتشر نخواهد شد
3.پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد