گروه مطالعاتی ترکیه شناسی

اهداف ترکیه از اسکان و حمایت از آوارگان سوری

نشست 7 بهمن 1391 گروه  ترکیه شناسی پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه با موضوع "اهداف ترکیه از اسکان و حمایت از آوارگان سوری" با حضور مدیر گروه دکتر سید اسدالله اطهری و اعضای گروه ترکیه شناسی برگزار شد. در این نشست که به مدیریت آقای اردشیر پشنگ عضو گروه ترکیه شناسی برگزار شد، خانم محدثه شعبانی از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد روابط بین الملل نکاتی را در خصوص موضوع نشست مطرح کرد. 

در ابتدای نشست، خانم شعبانی با اشاره به میثاق های بین المللی همچون اعلامیه جهانی حقوق بشر و نیز کنوانسیون بین المللی حقوق آوارگان بر این نکته تأکید کرد که ترکیه عمدتاً در جهت نیل به اهداف سیاسی خود در بحران سوریه، آوارگان این کشور را در مناطق مرزی اش اسکان داده است. سپس وی به برخی از اقدامات ترکیه در قبال آوارگان سوری اشاره کرد که از جمله این اقدامات می توان به حمایت های مالی، نظامی و نیز تمرین و آموزش دموکراسی به آوارگان اشاره کرد. 

 در ادامه، حاضرین در نشست به بحث و تبادل نظر در مورد مباحث مطرح شده پرداختند. از جمله آقای دکتر صالحی پژوهشگر ارشد پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه اظهار داشت که اصولاً کشورها با توجه به اصول حقوق بشر و در واقع بنیادهای حقوقی قضیه آوارگان سعی می کنند خود را پاسخگو بدانند. اما وقتی به رفتار برخی دولت ها در قبال آوارگان سوری نگاه می کنیم عملکرد شان متناسب با هنجارهای حقوقی نبوده و بنا به ملاحظات سیاسی تفاوت دارد. در بحران سوریه در مورد آوارگان سوری چهار کشور ترکیه، لبنان، اردن و عراق با مسأله اسکان آن ها رو به رو شده اند. این موضوع در لبنان به خاطر نزدیکی های فرهنگی، سیاسی و خویشاوندی که با سوریه وجود داشت پیامدهای سیاسی جدی به دنبال نداشت.، در اردن با وجود مواضعی که این کشور نسبت به سوریه داشت، تلاش کرد اسکان مهاجرین را در چارچوب هنجار های بین المللی انجام دهد. اما رفتار ترکیه در این خصوص تا حدی متفاوت بوده است. در حقیقت ترکیه از این عامل به عنوان ابزار مداخله گرایی و سیاسی استفاده کرده است.

در بخش پایانی نشست، دکتر اطهری در خصوص تحولات روز ترکیه و بخصوص مباحث مربوط به گفتگوی نمایندگان دولت ترکیه با عبدالله اوجالان بر اهمیت حیاتی این گفتگو ها تاکید کرد. 

گزارش: سحر تقی پور، دبیر گروه ترکیه شناسی پژوهشکده.