عربستان و تحولات جهان عرب

عربستان سعودی از جمله کشورهای منطقه است که کم ترین میزان حقوق و آزادی‏های سیاسی و اجتماعی در آن وجود دارد. بنابراین، گسترش دموکراسی‏ در منطقه چه دموکراسی‏هایی از نوع ترکیه و چه دموکراسی‏های اسلام‏گرا به هیچ عنوان در راستای منافع رژیم حاکم در این کشور قرار ندارد. در نتیجه عربستان گسترش دمکراسی در منطقه را عاملی برای افزایش فشار بر خود و گسترش اعترضات مردمی می‏داند.
 

حمایت عربستان از تغییرات در برخی کشورها همچون سوریه و مخالفت با برخی دیگر همچون بحرین بیشتر به تلاشی برای تغییر توازن قوای منطقه‏ای به ضرر جمهوری اسلامی ایران بر می گردد. در این راستا، عربستان سعودی تنها از تغییرات در کشورهایی حمایت می‏کند که باعث تضعیف موقعیت و نفوذ جمهوری اسلامی ایران می‏شوند. 
 

علت اصلی اتخاذ این سیاست توسط مقامات سعودی، تحولات یک دهه گذشته همچون حمله آمریکا به افغانستان  و عراق است که توازن را به ضرر عربستان و به سود جمهوری اسلامی ایران تغییر داد. حمله آمریکا به افغانستان منجر به برکناری طالبان متحد عربستان و دشمن سیاسی و ایدئولوژیک جمهوری اسلامی ایران شد. همین مسئله باعث شد که افغانستان از یک کشور تهدیدکننده به یک کشور دوست برای جمهوری اسلامی تبدیل شود.
 

 در عراق نیز سقوط رژیم صدام حسین باعث شد که توازن قوای منطقه‏ای به سود جمهوری اسلامی ایران تغییر کند. عراق در زمان صدام حسین مهم‏ترین و بزرگترین کشور عربی دشمن جمهوری اسلامی ایران محسوب می‏شد که 8 سال جنگ را به ایران تحمیل نموده بود و همچنان هرگونه حرکت جمهوری اسلامی را محدود می‏کرد. با این حال سقوط صدام حسین و روی کار آمدن شیعیان باعث شد که عراق از کشوری دشمن به کشوری دوست برای ایران تبدیل شود. 
 

همین وضعیت را کم‏وبیش در مورد حزب الله لبنان می‏توان مشاهده نمود. به باور مقامات سعودی طی چند سال گذشته حزب الله توانسته است طی چند جنگ در برابر اسرائیل مقاومت نماید و هر روز بر نفوذ و قدرتش در لبنان بیفزاید، که این امر نشانگر قدرت جمهوری اسلامی در بخشی دیگر از خاورمیانه است. 
 

با عنایت به این شرایط، مقامات عربستان نمی‏خواهند که تغییرات جاری در منطقه و در سایر کشورهای عربی در نهایت منجر به تقویت نقش و نفوذ جمهوری اسلامی ایران در سایر کشورهای عربی شود. حتی در صورت امکان مقامات سعودی تلاش دارند که تغییرات را در برخی از کشورهای عربی به گونه‏ای پیش ببرند که باعث کاهش نقش و نفوذ و در نهایت تغییر توازن قوای منطقه‏ای به ضرر ایران شود. برای روشن شدن موضوع می‏توان به سیاست دوگانه عربستان سعودی در قبال سوریه و بحرین اشاره نمود که نشانگر سیاست عربستان سعودی برای حفظ توازن منطقه‏ای در یک کشور عربی( بحرین) و تغییر توازن به سود خود در دیگری( سوریه) است. 
 

مقامات سعودی، سوریه را مهم‏ترین و تنهاترین کشور عربی متحد جمهوری اسلامی می‏دانند که باعث گسترش نقش و نفوذ آن در سوریه، لبنان و فلسطین اشغالی شده است. به باور مقامات عربستان سعودی، سوریه مهم‏ترین کانال انتقال‏دهنده حمایت‏های معنوی و مادی جمهوری اسلامی از حزب الله و حماس محسوب می‏شود. همچنین همکاری و اتحاد سوریه با ایران، ضربه‎ای سخت به موضع مشترک کشورهای عربی در برابر جمهوری اسلامی ایران زده است.
 

 سعودی‏ها تغییرات در سوریه و روی کارآمدن حکومتی ترکیبی را عاملی برای از بین رفتن نفوذ جمهوری اسلامی در آن منطقه و در نهایت به هم خوردن توازن قوا منطقه‏ای به سود خود ارزیابی می‏کنند. تحت تاثیر این سیاست، عربستان از جمله اولین کشورهای عربی بود که سفارت‏خانه خود در سوریه را تعطیل و از نیروهای مخالف حمایت‏های معنوی و مادی نموده است. همچنین عربستان نقش بسیار فعالی در اقدامات اتحادیه عرب علیه سوریه داشته است.
 

در مقابل مقامات سعودی هرگونه تغییر در بحرین را ضربه‏ای به توازن قوای منطقه‏ای به ضرر خود ارزیابی می‏کنند. در بحرین، اقلیتی در قدرت هستند که تمامی سیاست‏های کلان داخلی و خارجی را شکل می‏دهند. رژیم بحرین تاکنون به دلایل گوناگون از جمله نزدیکی هویتی و مذهبی با عربستان سعودی و نگرانی از اکثریت، روابط گسترده‏ای با عربستان و غرب داشته است. اما این رژیم در حال حاضر با خواسته‏های اکثریت مواجه شده که روی کارآمدن آنها باعث تغییرات اساسی در سیاست داخلی و خارجی بحرین خواهد شد. 
 

نتیجه حداقلی این تغییرات کاهش روابط گسترده بحرین با عربستان سعودی و افزایش نقش جمهوری اسلامی در خلیج فارس است. به همین دلیل عربستان سعودی با تمامی وجود و با استفاده از تمامی امکانات از جمله ارسال نیرو و تجهیزات به دنبال حفظ وضع موجود در بحرین و عدم وارد شدن ضربه‏ای دیگر به توزان منطقه‏ای به ضرر خود شده است. 


نویسنده