اعتبار تركیه در برخورد با سیاست های اسراییل
جبهه گیری دولت تركیه در روزهای اخیر در ارتباط با كشته شدن 9 نفر از اتباع تركیه به دست نیروهای اسراییلی در كشتی كمك رسان این كشور كه عازم نوار غزه بود، نمایش مقتدرانه سیاست تركیه در منطقه و نشانی از نقش فزاینده آن در معادلات سیاسی منطقه است. این كشور به دنبال كشته شدن 9 نفر و پس از گذشت یك سال كه مصادف با ارایه گزارش سازمان ملل به نفع اسراییل و محق دانستن عملكرد نیروهای اسراییلی است، همچنان بر خواست خود مبنی بر عذرخواهی اسراییل از تركیه پا می فشارد و با فراخواندن سفیر خود از این كشور و اخراج سفیر اسراییل و كاهش سطح روابط دو كشور زمینه را برای گسترش نفوذ و موقعیت خود در منطقه هموار می سازد.
اهمیت حركت سیاسی تركیه و موقعیت دیپلماسی این كشور در رابطه با كشورهای مجاور و در سطح بین المللی را می توان در فرآیند حركت های هشت ساله داخلی این كشور و روی كار آمدن دولت اسلامگرای عدالت و توسعه به نخست وزیری اردوغان جست وجو كرد.
دولت تركیه كه در سال های قبل از روی كار آمدن دولت اردوغان همواره تلاش خود را مصروف ورود به اتحادیه اقتصادی اروپا و قرار گرفتن در میان كشورهای اروپایی كرده بود، با روی كار آمدن حزب عدالت و توسعه این هدف را حداقل در شكل درخواست مستقیم آن رها كرد و تلاش خود را از فشار مستقیم در جهت ورود به اتحادیه اقتصادی بر این سیاست استوار ساخت كه نیرومندی و افزایش قدرت اقتصادی و سیاسی تركیه می تواند كشورهای اروپایی را برای پذیرش احترام آمیز آن به تلاش وادارد. این كشور با شكل دادن به سیاست نگاه به شرق، نگاه خود را متوجه «همسایگان» و در واقع كل منطقه كرد. و حركتی قابل قبول تر و موثرتر از نظر سیاست راهبردی خود را با هدایت داوود اوغلو رییس دیپلماسی این كشور همراه كرد.
اگرچه ورود دولت اسلامگرای عدالت و توسعه به عرصه قدرت سیاسی تركیه در هشت سال قبل با مقاومت های زیادی همراه بود و ژنرال های این كشور را برای انجام تهدید و كودتا تحریك كرد، اما پس از پیروزی، این حزب با بهره گیری از میراث احزاب اسلامگرای گذشته همچون حقیقت، رفاه و... به رغم مقاومت های سرسختانه نظامیان و اسلامگرایان سكولار در جهت ایجاد اندیشه اسلام هراسی، با انجام اقدامات موثر اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی داخلی و سیاست خارجی دوست یابانه خارجی توانست در دور سوم نیز با 50 درصد آرا همچنان رقبای اصلی خود را در تنگنا بگذارد. كارآمدی امروزی دیپلماسی تركیه در ارتباط با مسائل منطقه یی با كسب اعتبار برای آنها را باید در پیروزی حزب عدالت و توسعه و انجام اقدامات اساسی و كارآمدی آن و همچنین دستاوردهای این حزب جست وجو كرد و بهتر اینكه می توان اساسی ترین و موثرترین عامل در این پیروزی را در موقعیت آن در صحنه مسائل اقتصادی داخلی، از جمله افزایش تولید و صادرات، خاتمه دادن به بحران شدید اقتصادی و رساندن رشد اقتصادی به شش درصد تا سال 2007 و همچنین كاستن از شمار بیكاران ملاحظه كرد. امروزه تركیه با رونق و باثبات است و همین امر به رهبران این كشور اجازه می دهد تا در سیاست خارجی با اعتماد به نفس كامل عمل كنند و نزدیكی و پشتیبانی از سیاست های منطقه یی آن را در كشورهای منطقه از رویا به واقعیت تبدیل كنند.
بی درنگ تركیه امروز در پناه رشد اقتصادی داخلی و دیپلماسی مناسب و اثربخش خارجی جایگاه بهتری را برای آینده خود در منطقه و در سطح جهانی تدارك دیده است و به نظر می رسد افزایش قدرت اقتصادی و سیاسی آن، پشتیبانی محكم برای پیشبرد سیاست هایش بویژه در جلب اعراب و برخورد با سیاست های تجاوزگرانه اسراییل خواهد بود.
روزنامه اعتماد
نویسنده
علی رستمی (ناظر علمی)
علی رستمی پژوهشگر ارشد و ناظر علمی گروه مطالعاتی رسانه و شبکه های اجتماعی در پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه است. حوزه مطالعاتی وی مسائل خاورمیانه و مطالعات روابط بین الملل می باشد.