نياز متقابل و ژئو استراتژیک ايران و مصر

دکترکیهان برزگر رییس پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه و استاد دانشگاه در مورد روابط ايران و مصر می گوید: تقویت روابط و همکاری های ایران و مصر به  منطق نياز متقابل و ژئواستراتژیک دو کشور در توسعه روابط در منطقه باز می گردد.
 

وی می افزاید: در اين منطق ژئو استراتژیک،  نزديكي مصر با ایران منجر به يك رويكرد مستقل در سياست خارجي و ارتقا جایگاه  این کشور در مسائل سیاسی جهان عرب و اسلام  مي شود و اين موجب تقویت موضع مصر در روند صلح اعراب و اسراییل می شود.
 

رییس پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه با اشاره به توانایی ایران در دستیابی به دانش صلح آمیز هسته ای ادامه می دهد: علاوه بر این از دیدگاه مصر  با افزایش همکاری تهران و قاهره و پتانسیلی که ایران در دانش صلح آمیز هسته ای و همچنين مذاكرات هسته اي دارد،  موضع  مصر و اعراب  در موضوع خلع سلاح عمومی هسته ای در خاورمیانه و در برابر رژیم اسراییل تقویت می شود و اينكه در کنفرانس هایی چون کنفرانس خلع سلاح عمومی هسته ای که قرار است در سال 2012 برگزار شود اعراب از موضع قوي تري شرکت مي کنند.
 

وی متذکرمی شود: همچنين مصریها معتقدند که از سرگیری روابط مجدد با ایران کمک می کند که این کشور به منابع مالی و تجاری خلیج فارس نیز دست پیدا کند. ملی گرایان مصری خواهان نزدیکی به کشورهایی چون ایران و ترکیه هستند تا موضع مستقل مصر را در جهان عرب و منطقه متعادل سازند.
 

به گفته برزگر مصری ها به یکه تازی رژیم صهیونیستی در منطقه واقف هستند و از اینکه در زمان مبارک این رژیم  توانست با زورگویی سیاست های خود را به پیش برد ناراضی هستند.  برهمین اساس خواهان برقرارای روابط مجدد با ایران هستند تا جایگاه مصر را در جریان گفت و گوهای صلح اعراب و اسراییل تقویت کنند.
 

وی با اشاره به ابراز تمایل ایران برای برقرارای روابط با مصر اظهار می دارد: مصر بازیگری مهم در جهان عرب است  و نزدیکی روابط تهران و قاهره موجب ایجاد شکاف در جبهه محافظه کاران عرب سنتی منطقه  به ریاست عربستان سعودي که از حمایت آمریکا و اسراییل برخوردار است خواهد شد. سياست سنتي اين جبهه معرفي ايران به عنوان منبع اصلی  تهدید در منطقه است.
 

این استاد دانشگاه تاکید می کند: همکاری های نزديك ایران و مصر این سياست سنتي  را به چالش می کشد. لذا نیروهای بازدارنده ای که در مصر وجود دارند مایل به این نزدیکی روابط نیستند. نیروهای نظامي و امنیتی مصر که  به طور سنتی سالیانه نزديك 2میلیارد دلار از آمریکا دریافت می كرده اند تمایل ندارند موضع کاخ سفید در عدم نزدیکی روابط تهران و قاهره تضعیف شود. حتي شنیده می شود که دلارهای عربستان نیز وارد این بازی شده تا شورای حاکمیت فعلی مصر از نظم سنتی دوران مبارک خارج نشده و به ایران نزدیک نشود.
 

وی خاطرنشان می کند: با این وجود نزدیکی روابط ایران و مصر براساس منطق ژئو استراتژیکی که به ان اشاره شد به نفع منافع دو کشور است و به این سمت و سو نیز حرکت می کند. البته منافع اقتصادی، نزدیکی های فرهنگی و تاریخی و ارتباطات در حوزه روشنفكري و توریسم نیز به برقرارای روابط مجدد میان ایران و مصر کمک می کند.
 

منبع : روزنامه اعتماد


نویسنده

کیهان برزگر

کیهان برزگر رئیس سابق پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه است. وی دانشیار روابط بین‌الملل در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی می‌باشد. حوزه مطالعاتی دکتر برزگر مطالعات سیاست خارجی، مسائل خاورمیانه و خلیج فارس، روابط ایران و آمریکا، و مسائل هسته‌ای ایران است.