بنلادن نماد افراطیون و تروریستها
علی رستمی کارشناس مرکز مطالعات خاومیانه در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری ایسنا، درباره كشته شدن بنلادن و تاثیر آن بر نیروهای افراطی در منطقه بیان کرد: جدای از این كه اقدامات و ایدئولوژی بنلادن و افراطیون درست است یا نه، به هر حال بن لادن شخصیت كاریزما برای گروه القاعده بوده است كه از بین رفتن او، آنها را نیز تضعیف میكند و طبعا نباید انتظار داشت وقتی كاریزما از بین میرود كسانی كه جایگزین میشوند همان قدرت را داشته باشند.
او با بیان این كه بنلادن نماد اساسی و اصلی افراطیون به لحاظ روحی و روانی بوده است، خاطرنشان كرد: او نماد اصلی این گروه بوده است بنابراین با از بین رفتن او این نماد هم از بین میرود اما نباید فكر كرد كه بنلادنهای جدید شكل نمیگیرد.
رستمی ادامه داد: قطعا به لحاظ شخصیتی و از بین رفتن کاریزمای افراط گرایان استراتژیهای القاعده در آینده با اخلال روبرو میشود اما این روند در صورت عدم تغییرات در شرایط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در سطح جهانی بازسازی خواهد شد.
این كارشناس مسایل منطقه و آسیا درباره نقش پاكستان در حمایت از بنلادن تصریح كرد: مشكل پاكستان بر سر هند است كه برای جلوگیری از نفوذ هندو دشواری در امر رویارویی با این کشور به ویژه در مورد حمله کشمیر سعی دارد افغانستان ضعیف را در كنار خود داشته باشد و به نظر می رسد که بطور ضمنی با حمایت از القاعده و طالبان در سطح منطقه و جهانی این كار را انجام میدهد.
وی درباره حضور 6 ـ 5 ساله بنلادن در منطقهای نزدیك پایتخت پاكستان گفت: با این فرض كه ارتش پاكستان تابع دولت این كشور است، بیاطلاعی دولت از حضور و استقرار بنلادن در نزدیكی منطقه نظامی عجیب است و نشان از آن دارد که این دو نهاد جداگانه عمل می کنند.
رستمی تاكید كرد: پاكستان به دنبال آن است تا از افغانستان به عنوان عمق استراتژیك خود استفاده كند و ابزار آن القاعده است.
این كارشناس مسایل منطقه و آسیا درباره نحوه كشته شدن و رها كردن جسد بنلادن در دریا اضهار داشت این كه بنلادن الان كشته شده است یا قبلا مرده است، مشخص نیست و اطلاعات در اینخصوص بسیار محدود است.
با توجه به این كه ایالات متحده آمریكا در آستانه انتخابات بعدی ریاست جمهوری است، برای دموكراتها زمینه ای برای افزایش درصد محبوبیت و حمایت از اوباما فراهم می آورد.
این كارشناس مسایل منطقه و آسیا گفت: تبلیغ در مورد كشته شدن بن لادن حتی اگر صرفا یك نمایش باشد، دیگر بنلادن به عنوان نماد تفكر و ایدئولوژی افراطی از بین رفته است.
نویسنده
علی رستمی (ناظر علمی)
علی رستمی پژوهشگر ارشد و ناظر علمی گروه مطالعاتی رسانه و شبکه های اجتماعی در پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه است. حوزه مطالعاتی وی مسائل خاورمیانه و مطالعات روابط بین الملل می باشد.