تحولات خاورمیانه و سیاست های مهاجرتی اتحادیه اروپا
سه شنبه 26 آبان نشست مشترک پژوهشکده استراتژیک خاورمیانه با همکاری انجمن علوم سیاسی با موضوع «تحولات خاورمیانه و سیاست های مهاجرتی اروپا» برگزار شد. در این نشست که مدیریت آن را دکتر کیهان برزگر رئیس پژوهشکده بر عهده داشت، دکتر یوسف مولایی استاد روابط بین الملل و متخصص مسائل اروپا، دکتر جمشید پرویزی مسئول مطالعات کنسولی و مهاجرت از دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه، دکتر فاطمه کیهانلو عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد کرج به ارائه نقطه نظرات خود در خصوص سیاست های مهاجرتی اروپا و تحولات خاورمیانه پرداختند.
دکتر برزگر ضمن اشاره به افزایش اهمیت موضوع مهاجرت و حوادث تروریستی اخیر در پاریس گفت: مهاجرت بحث جدیدی نیست و در طول تاریخ به دلایل متعدد وجود داشته اما امروز متغیر جدیدی وارد این عرصه شده که همان تروریسم و افراط گرایی است. دکتر برزگر همچنین به نگرانی های اروپا و مرتبط شدن امنیت اروپا به منطقه خاورمیانه و مبرهن شدن نقش استراتژیک و سیاسی ایران در مبارزه با تروریسم برای اروپا اشاره کرد. ایشان همچنین تأکید کرد پس از توافق ایران و 1+5 شاهد موج جدیدی از حضور هیئت های اروپایی به تهران هستیم اما این هیئت ها صرفا برای توافق های اقتصادی به ایران نمی آیند بلکه به دلیل موقعیت استراتژیک ایران در خاورمیانه و توان این کشور برای مقابله با تروریسم به ایران سفر می کنند.
در ادامه دکتر مولایی با بیان این که از حدود 10 تا 12 سال پیش بحث آوارگی از پناهندگی جدا شده، با مروری بر جنگ کوزوو و جنگ بوسنی با صربها که سبب آوارگی بسیاری شده بود، در خصوص آوارگی و پناهندگی در مخاصمات مسلحانه صحبت کرد، وی با اشاره به پروتکل الحاقی 1967 گفت پناهنده کسی است که به خاطر آزار و اذیت و از ترس به خطر افتادن جانش و یا مشکلات اقتصادی به دنبال مکانی از کشورش می رود، مهاجران لزوما از حاکمیت فرار نمی کنند بلکه به دنبال شرایط بهتری برای زندگی هستند اما آوارگان پس از بررسی روند قانونی و به صلاحدید کشور مقصد می توانند پناهنده شوند و تا آن زمان از حقوق کامل برخوردار نخواهند شد. دکتر پرویزی نیز با توجه به پرسش اصلی مطرح در عنوان نشست به بررسی علل بحران مهاجرت به اروپا پرداخت، ایشان در بررسی این مهاجرت ها بر چهار عامل، نقش ترکیه، نقش یونان، مردم سوریه و وضعیت سوریه تاکید کردند. ایشان همچنین با بیان این که ترکیه به عنوان کشور همسایه اتحادیه اروپا از بسته های حمایتی برخوردار است از جمله به واسطه آن که ترکیه مرز ورود مهاجران به اتحادیه اروپا محسوب می شود از تسهیلات ورود کارگرانش به خاک اتحادیه اروپا برخوردار شده است. در ادامه به روند اسلام ستیزی و اسلام هراسی در اروپا اشاره کرد. دکتر کیهانلو نیز سیاست های اتحادیه اروپا در قبال مهاجرین را از منظر حقوق بین الملل و با تأکید بر کنوانسیون 1951 مورد بررسی قرار داد.